Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

share

Bookmark and Share

Mi történik? (2006/10/26) Népszabadság

2006.10.26. 22:00 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: fidesz rendőri brutalitás fidesz nagygyűlés erőszakturizmus 2006 október

(eredeti változat) 

Valami jó mégis van abban, ami az elmúlt hetekben történt Magyarországon. Azt hiszem, a legtöbben elérkeztünk arra a pontra, amikor világosan látjuk, hogy nincs tovább: ez a hisztéria nem folytatható. Nem csak arról van szó, hogy nem viselnénk el tovább, ha nap mint nap összecsapások lennének Budapest utcáin. Az összecsapások közkeletű politikai értelmezéseit sem fogadhatjuk el, ha a továbbiakban békében akarunk élni. Nem elég elítélni a vandalizmust vagy a rendőri erőszakot. Teljesen ki kell lépnünk abból a rossz játszmából, amelyben politikai szimpátiáinktól függően nagyítjuk fel vagy kisebbítjük egyes politikai pártok vagy vezetők szerepét, illetve értékeljük a rendőrség működését a budapesti utcai harcokban. A politikai játszma továbbjátszása ugyanis az erőszak és a brutalitás újjászületéséhez vezet, és ezt ma senki sem kívánhatja ép ésszel Magyarországon. A demokratikus minimum, a törvények és az alapvető civilizációs szabályok tisztelete nem függhet pártszimpátiáktól. 
 
Mivel meggyőződésemmé vált, hogy az utólagos politikai értelmezésekre nem lehet adni ma Magyarországon, ahogy szeptember 19-én és 20-én, október 23-án is elmentem, hogy megnézzem, hogyan viselkednek az emberek a megemlékezéseken, a gyűléseken és a tüntetéseken. Kézen fogtam a fiamat, és bejártam a Corvin köz környéki utcák tankkiállítását, belehallgattam az ott gyülekezők beszélgetésébe, és a nyomukban magam is visszaindultam a Kossuth tér felé, így aztán tanúja voltam a Deák téren az összecsapásoknak, a barrikád-építésnek, a tank elindításának és a rendőri intézkedéseknek. Fél hat felé a Deák tér és az Astoria között állapodtam meg, hogy megtudjam, mit mondanak és mit tesznek a Fidesz-gyűlés szónokai és résztvevői, és milyen stratégiát követ a rendőrség. Nem én voltam az egyetlen katasztrófa-turista, „forradalom”-néző vagy kíváncsiskodó. A menet közben „műveleti területté” nyilvánított utcákon tartózkodók jelentős részének kezében fényképezőgép volt. Az utcán megjelenők többségét a tüntetések, gyűlések és a forradalmi megemlékezések egymást kölcsönösen erősítő színpadiassága, a dráma vonzása és ereje, és ebből fakadóan a valóságos helyzet teljes félreértelmezése vezette, nem a balhé vágya vagy a forradalmi szándék. 
 
Hétfő délután lefényképeztem, amint a Fidesz-gyűlés hivatalos narancsszínű zubbonyában álldogáló szervezők eleresztik maguk mellett a háromnegyed hat tájban a Deák téri csata irányába tartó embereket. Lefényképeztem az üres mellékutcákat, ahol meg kellett volna jelennie néhány rendőrnek, hogy legalább ők tájékoztassák a műveleti területen tartózkodókat arról, hogy ők egy illegális tüntetésen, vagyis műveleti területen tartózkodnak, ha már a Fidesz szervezők ezt nem tették. Nyoma sem volt ilyesminek: sem erőszakos összeterelésnek, sem világos tájékoztatásnak. Ebben a huszonöt percben csak civil arcok látszanak a képeken. Az idősebb arcok többségén aggodalom, zavar, meglepődés és kíváncsiság tükröződik. A fiatal arcok némelyikén lelkesedés és felindultság, az 56-os forradalomból felidézett képek összemosódása a valósággal. Aztán lefényképeztem, ahogy – anélkül, hogy bárki megpróbálta volna ezt megakadályozni – összeér a két emberhullám a Filmmúzeumnál, és azontúl együtt menekül a hamarosan meginduló rendőri roham elől. 
 
Ebben a huszonöt percben olyasmi játszódott le a szemem előtt, ami pontos tükre annak, ami a mai magyar társadalomban ma végbemegy. A politikai harcoknak áldozatul esik a demokratikus minimum: az arra vonatkozó tudásunk, hogy mi választja el a megengedhetőt a megengedhetetlentől. A jobboldal nem határolja el magát világosan a magukat forradalmárnak képzelő árpádsávosoktól és egyéb szélsőjobboldaliaktól, kacérkodik a közvetlen demokráciagyakorlás alkotmányon kívül eső formáival, és utcai gyűléseivel legitimitást ad az utcai politika radikálisabb formáinak is. A kormányoldal pedig a Fideszre mutogat, ha rendőrsége fejmagasságban lő ki könnygázgránátokat és gumilövedékeket, újságírókat hagy helyben hirtelen felindultságból, vagy kellő figyelmeztetés nélkül kardlapoz végig egy olyan tömeget, amelynek csak kisebbsége áll randalírozókból, a többsége egyszerű bámászkodó. 
 
Ez a mellébeszélés, a demokratikus minimum alárendelése pártpolitikai érdekeknek, megtámogatva 56 forradalmi képeivel és a pesti srác kultuszával, nem meglepő módon vezetett oda, hogy a magyarok nem láttak abban semmi kivetnivalót, ha elzarándokolnak a magukat pesti srácnak képzelő vadócok forradalomnak álcázott balhéihoz, és politikai megtorlásként értelmezik, ha a rend őrei az illegális tüntetés felszámolása közben egy tonna festékes vizet, valamint több száz könnygázgránátot lőnek ki rájuk. 
 
A rendőrség csak a dolgát tette? Valójában – saját képeim tanúsága szerint – a rendőrség korántsem tett meg mindent azért, hogy a békés gyűlésezőket és a vandál fiatalokat szétválassza, amikor én jelen voltam a Deák téren, délután 5 és 6 között. Tehát nem tette a dolgát: nem védte meg a Fidesz gyűlés békés résztvevőit a várható erőszaktól. A rendőri vezetőket ezért – valamint a rendőri brutalitásért, valamint az azonosító jel használatának elmulasztásáért – egy demokratikus országban meneszteni kell. 
 
A rendőri brutalitás szándékos megfélemlítés volt? A Fidesz szervezői nem tettek annak érdekében semmit, hogy világossá tegyék híveik szemében, hogy nincs forradalmi helyzet, a barrikádépítés nem jó móka és nem is jogos kifejeződése a jogos felháborodásnak. Nem szólították fel az embereket, hogy minél gyorsabban, kerülő és bámészkodás nélkül térjenek haza, mert az utcán randalírozókat meg kell fékezni, és ilyen helyzetben bárki kaphat egy-két ütést, aki a közelben tartózkodik. Nem szögezték le egyértelműen, hogy a törvénytelenségek színpadi látványosságként való megtekintése is ellenkezik a demokratikus intézményrendszer hatékony védelmével. Nem mondták ki, hogy a rendőrség általában a köztársaság rendjét, mindannyiunk demokráciáját védi, nem hurrogták le azon híveiket, akik „ávó”-t kiáltottak.
 
A képeken délután 5-kor néhány tucat csuklyás fiatal lelkesen építi a barrikádot a Deák téren, és minden könnygázrohamra vad (árpádsávos) zászlólengetéssel felel, míg legalább ötször annyi ember fényképezi őket. Azokon a képeken, amelyeket a Deák tér és az Astoria közti körút-szakaszról készítettem, 17.35, vagyis a tank beindítása, és 18.00, vagyis a rendőri roham megindulása között, látom, ahogy tétova, kíváncsi, bizonytalan, de semmiképp sem erőszakos emberek kis csoportokban szivárognak a Deák tér felé az Astoriától, miközben a Deák tériek néha visszahátrálnak a Filmmúzeumig, míg végül nem sokkal 6 óra előtt a két csoport akadálytalanul összeolvad egy jó tízezer fős tömegben, amelyen belül az erőszakos randalírozók már egészen minimális kisebbséget képviseltek – ők azok, akik még az Erzsébet hídnál is kitartottak. 
 
Hogy utcaszínházként – vagy tévéműsorként – voltunk képesek nézni azt, ami a demokratikus intézményrendszer csődjével fenyeget, a politikai kultúránk súlyos fogyatékosságairól, a demokratikus tapasztalat hiányáról tanúskodik. Azoknak is van felelőssége, akik jelenlétükkel nézőként megtámogatták a színjátszókat – köztük én magam is --, és ha netán eleredt a könnyük vagy letapossák a lábukat menekülés közben, csak magukat vádolhatják. A nem erőszakos cselekedetek összemosása az erőszakosakkal – a két tömeg összeengedése – viszont elfogadhatatlan, mert a Fidesz gyűlésről érkezők nyilvánvalóan nem tudták, hogy törvénytelen dologba keverednek. 
 
1956 az ifjúság haláltmegvető bátorságáról, lelkesedéséről és önfeláldozásáról hagyott ránk megindító képeket. De a politikai szabadság hétköznapokból áll, amelyekben nem a határok állandó feszegetése a feladat, hanem az, hogy a civilizáció elemi szabályait képesek legyünk betartani. Évek óta nem ragyogott így a nap október utolsó hetében, Budapesten a levegő is tisztább a szokásosnál. Látom, ahogy az emberek arcán kis, talán öntudatlan mosoly fut át, amikor egy-egy fénypászmán áthaladnak vagy éppen felnéznek a sárgálló-barnálló lombok között átkéklő égre. Talán egyszer eljutunk odáig, mint az angolok, hogy politikai nézettől függetlenül, udvariasan, sőt akár kedvesen eszmét cseréljünk arról, milyen szép a vénasszonyok nyara.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr111919170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása