Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

share

Bookmark and Share

Mea Culpa (Kiegészítések az ÉS cikkéhez) (2006)

2006.11.13. 16:35 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: őszödi beszéd tiltakozás 2006 szept 18

Kedvenc lapom, az Élet és Irodalom, amelyet olyannyira tisztelek, hogy igyekszem nem teleírni, viszont vallásos buzgalommal olvasom hetente, közölte a Nyílt Társadalom Archívum által „Mi (volt) ez?” címen rendezett gyorskonferencián elhangzott előadások némelyikének szerkesztett változatát. Nem fájlalnám éppen, hogy saját – igen rövid, viszont képekkel gazdagon illusztrált -- előadásom  anyaga nem került bele a válogatásba, ha nem kapnék az utóbbi napokban felhevült leveleket jobboldali embertársaimtól. Valamiképpen előállt az a helyzet, hogy míg a villámkonferencián liberális embertársaimat botránkoztattam meg nézeteimmel, jobboldali embertársaim eközben liberális embertársaim jelentősen továbbegyszerűsített nézeteit tulajdonítják nekem („mindenről Orbán tehet, és a rendőrség megvédte a rendet a fasiszta csőcselékkel szemben”). Jobboldali embertársaim ezek után felháborodottan ostoroznak azért, mert érzéketlen baloldaliként elutasítom a tüntetések azon értelmezését, amelyet egyébként, legjobb tudomásom szerint, minden idevágó írásomban és az említett konferencián is képviseltem (erőteljesen rövidítve: nem Orbán tehet mindenről, a tüntetők nem fasiszta csőcselék, és a rendőrség nem védte meg a rendet, nem figyelmeztette a békés tüntetőket, hogy nem tud különbséget tenni békés és kevésbé békés tüntető között, viszont megengedhetetlenül brutális volt minden nembeli tüntetővel).

Ha használhatok nagyképű kifejezést, publicistai működésem ezen recepcióján eleinte meglepődtem, mert ismereteim szerint én gondosan (minden lehető fórumon, egyebek mellett a fentebb említett konferencián, nyilvánosságra hozott képpel, filmmel, hanggal, szöveggel) dokumentáltam a tüntetéseken történteket, és a látottakat elemezve következetesen elítéltem a rendőrség fellépését, továbbá a tüntetők, illetve a tüntetéseken jelenlévő katasztrófaturisták azonosítását a balhés B-középpel. De lehet, hogy éppen ez a baj. A publicista ne nézze meg, amiről ír, mert az csak zavart okoz, de ha már megnézte, legalább szégyenkezve hallgasson erről. Van tudományos magyarázatom is: a kognitív disszonanciánál fájdalmasabb állapotot egy publicista nem idézhet elő. Egy publicistának (közírónak, politikai elemzőnek, szakértőnek, kinek mi tetszik) tulajdonképpen az a dolga, hogy a kognitív disszonanciát csökkentse . Hogy elmagyarázza, hogy nem azt láttuk, amit láttunk, nem az történt, ami történt, és minden éppen olyan fehér, illetve fekete, amilyennek szeretjük. De ha már erre nem hajlandó, legalább a) ne menjen oda, ahol történik valami, b) ha odament, ne írja meg, c) ha megírta, ne tartson róla konferencián előadást, d) ha előadja, ne higgye, hogy csak mert meghívták, mások kíváncsiak a tapasztalataira, e) és ha ezt mind elkövette, legalább kussoljon, és örüljön, hogy legalább az ellenkező oldalon még igazi kognitív-disszonancia-csökkentési szakembernek látják.
 
Mea culpa. Örülök, hogy az ÉS (illetve az OSA) megkímélt attól, hogy e hasábokon is nyilvánvalóvá tegye: működésemmel minden rendes publicistára szégyent hoztam.
 
Babarczy Eszter
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr651918044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása