Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

share

Bookmark and Share

Miért kell lemondania Magyar Bálintnak? Népszabadság

2006.05.24. 11:07 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: szdsz korrupció magyar bálint

Nem meglepő, hogy Medgyessy Péter megerősítette székében Magyar Bálintot. Az sem meglepő, hogy Magyar Bálint nem akar távozni. 
 
Nem azért, mert – ha közepesen vagyunk rosszindulatúak --, a gyenge jellemű, hazudós és/vagy inkompetens vezető munkatársak kétes lépései önmagukban még nem értek el a miniszter személyéig. Egy miniszter felelős vezető, akinek egyik lényeges és nélkülözhetetlen tulajdonsága az, hogy a megfelelő embereket ülteti a megfelelő helyekre. Ha erre nem képes, az önmagában bőséges ok a lemondásra. 
 
Nem is azért, mert a Cisco-szerződés és az amerikai út, a Sulinet Elenderre szabott tenderének kiírási feltételei, az Idea-Lab kiválasztása egyfelől, és az OM érthetetlen arroganciája másfelől, amellyel az ellenzéki támadásokat kezelte, ne lenne önmagában kellő ok a miniszter menesztésére. Ha egy minisztérium kommunikációképtelennek mutatkozik, az a miniszter felelőssége. 
 
Röviden, bőven volna oka Magyar Bálintnak a távozásra.
 
Azért nem meglepő mégsem a miniszterelnök és az SZDSZ kitartása, mert Magyar Bálinttal a koalíció és az SZDSZ tartóoszlopai inognának meg. A miniszterelnöknek szüksége van az SZDSZ-re, nem pusztán koalíciós partnerként, de saját pártjának egyes lobbicsoportjai ellenében is. Ami az SZDSZ-t illeti, az jóformán már nem is létezik – Magyar Bálinton kívül jelenleg lényegében nincs miniszterképes tagja vagy prominense. Ezért az SZDSZ-nek is nagy szüksége van Magyar Bálint miniszterre. Legyenek bármilyen inkompetensek a régi haverok vagy az ilyen-olyan üzleti kapcsolatokból szerzett szakemberek (érdemes végignézni a most menesztett vezetők életrajzát), aránytalannak, képtelen és tragikus börleszknek tűnhet, hogy miattuk a jelenlegi politikai status quót kockáztassák.
 
 
Van tanulság itt bőven. Némi fény derült a magyar (és nem magyar) politikusok szakmai toborzási szokásaira – a megbízhatónak gondolt, régi káderek, vagy azok gyermekei, rokonai ésatöbbi, előnyben részesítésére. A modern, liberális szemléletet, a tisztaságot, hozzáértést és nyitottságot hirdető SZDSZ e tekintetben nem bizonyult bölcsebbnek vagy ügyesebbnek más pártoknál.
 
Az is nyilvánvaló, hogy a köztisztviselői éthosz, s egyáltalán a közszolgálat miért nem tud meghonosodni Magyarországon, miért nyomják el mindig pártérdekek és lobbik. A pártok a megbízhatóságot fontosabbnak gondolják az ütőképes szakmai gárdák kiépítésénél. Részint azért, mert rövid távon gondolkodnak, félelemben és bizonytalanságban működnek, részint pedig azért, mert a magyar politikai elit nagyrészt éppen úgy működik, mint a magyar ember általában: régi haverokra és régi üzletfelekre támaszkodik, amikor szövetségest vagy lehetőségeket keres.
 
Az is kiderül, hogy az úgynevezett baloldal egysége illúzió, a koalíció pedig rendkívül törékeny érdekszövetség a miniszterelnök, pártjának liberálisai és az SZDSZ között: ezt az egységet a külső fenyegetés tartja fenn. Minél agresszívabban támad Répássy képviselő úr – hiszen tudja ő is, hogy nem a Ciscóról vagy az Elenderről, hanem a koalícióról van szó --, annál szorosabbra zárnak a sorok a másik oldalon.
 
Miért kell lemondania Magyar Bálintnak? Éppen ezért. Hivatalban maradása elismerése annak, hogy nincs remény: hogy a liberális pártnak nincsenek tartalékai, hogy a magyar politikai elit nem képes megújítani önmagát, hogy a mutyizás örök törvény maradhat, hogy a pártok mindig a lehető legszűkebb és legrövidebb távú önérdekeiket tartják majd szem előtt Magyarországon, s hogy a jelenlegi koalíció kétségbeesett összekapaszkodás, nem valódi politizálás.      

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr432026984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása