Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

Lovas Istvánnak (1999)

1999.10.12. 14:43 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: demokrata válasz lovasnak pusztulni fogtok

Tisztelt Lovas Istvan ur,

Engedje meg, hogy nehany szoban valaszoljak irasara, amelyben megtisztelo figyelmet szentel szemelyemnek.

Eloszor is, akar mulatsagos onnek, akar nem, azert emlitettem meg, hogy edesanyam zsido szarmazasu volt, mert igenis ugy velem, hogy a magyar tortenelem megelese es ertelmezese, sajnos, egyelore meg nem fuggetlen attol, hogy valaki milyen vallasi vagy etnikai csoporthoz tartozik. Ez azonban nem jelenti, hogy az etnikum vagy a vallas a jogban vagy a politikaban barmifele megkulonboztetes alapjaul szolgalhatna.

Onnek, meglehet, elter a velemenye, es 'pusztulni fognak' kitetele arra latszik utalni, hogy eme jogi es politikai megkulonboztetest a leheto legradikalisabb formaban kepzeli el. Felhivnam ra a figyelmet, hogy a hatalyos buntetojogi torvenyek tiltjak a fajirtast.

Edesapam szarmazasat azert nem emlitettem, mert nem kivanok, fokent nem az o neveben, a baro Babarczy csalad katolikus arisztokrata gyokereivel buszkelkedni. Egyebkent a csalad az 0n szempontjabol nezve kifogastalanul magyar, kereszteny es konzervativ volt, es rokonaim, akiket tisztelek es kedvelek, jelentos resze ma is az, sot mondhatni keresztmetszetet adjak a magyar kereszteny kozeposztalynak, leven egyfelol reformatus gazdalkodok es iparosok, masfelol pedig katolikus mernokok, papok es orvosok. Remelem, nem orrolnak meg ram azert, hogy kibeszeltem oket. 

Ez is mutatja, hogy bar a szarmazas hatassal van arra, mifele ertelmezeseket orokitenek rank szuleink vagy nagyszuleink, felnott fejjel a felelos es tajekozott allampolgar kepes sajat velemenyt alkotni, amely adott esetben elterhet a csaladi tortenetek altal sugallt velemenyektol.

Kivanom, hogy az onallo velemenyalkotas lehetosege minden magyar allampolgarnak, es egyaltalan minden embernek megadassek, mert a regi bolcsesegekkel vagy eloiteletekkel egy ujfajta vilagban nehez boldogulni.  

Ha on az etnikailag homogen nemzetallamot kedveli, amely elzarkozik a vilagtol es egykori dicsosegenek el, akkor azt kell mondjam, hogy nem azonos a Magyarorszag jovojerol alkotott kepunk. Attol meg azonban, hogy az orszag javat maskeppen akarjuk, nem leszunk eltero mertekben magyarok. En eppolyan magyar vagyok, mint on, vagy barki mas magyar identitasu ember, es a homogen nemzetallam hiveinek is el kell fogadniuk legalabb egy igazsagot, megpedig azt, hogy egy nemzet tagjai nem gondolkodnak szuksegkeppen egyforman, es nem gondolkodnak vezenyszora.  

On, kedves uram, a Babarczy‑fele oldalrol beszel. Nem tudom, mi a Babarczy‑fele oldal. Nem tartozom egy parthoz sem, es a jelen pillanatban nem is rokonszenvezem egyikkel sem. Az en partom a magyar es az europai kultura.  

On a Nepszabadsagnak adott interjumban valamifele uj ideologia megjeleneset latja, ha jol ertem, amely a 'heterogenizalodas‑ellenes' erok sikerere adna valaszt. Ezt az erositi meg az on szemeben, hogy a New York University‑n volt szerencsem torteneszi diplomat szerezni, valamint hogy, ha valasztasra kenyszeritenek ketfele magyar tortenelmi szimbolum kozott, 56 uzenetet, vagyis a szabadsagvagyat, elonyben reszesitem a Szent Koronaval szemben.

Azt jelentene ez, hogy aki kulfoldi egyetemen tanul, es a feudalis kiralysaggal szemben a demokratikus koztarsasagot reszesiti elonyben, mind hazaarulo? Ez esetben a mai magyar fiatalok tobbsege minden bizonnyal hazaarulo, vagy ha meg nem az, az szeretne lenni, hiszen ki ne fogadna orommel, ha a szakmai tudasat kulfoldon is gyarapithatja? 

Szeretnem elismetelni azt, amit mar sokszor elmondtam, sok helyutt: meg kell tanulnunk kulonbseget tenni eltero nezetek es ellenseges partok, vita es gyuloletteli, uszito beszed, szarmazas es  szemelyiseg, intellektualis valasztas es erkolcsi tartas kozott.

Ha on nem tisztel engem, mint vitapartneret, es viszont, ha a jelenlegi velemenyformalok haboruban es nem parbeszedben gondolkodnak, akkor valoban el lesz veszve Magyarorszag.

Ugy gondolom, hogy on es az onhoz hasonloan gyulolettol hajtott irok, tartozzanak barmely parthoz is, valojaban folytonos hazaarulast kovetnek el azzal, hogy a tarsadalom megosztasara, polgarhaborus hangulat kialakitasara, kulturharcok meghirdetesere torekednek.

Neha azt kell gondolnom, hogy a gyulolkodesnek mas oka nincs, mint hogy ezen irastudok szerepuket, identitasukat, presztizsuket csak az effele hideg polgarhaborubol merithetik. En beket szeretnek, hogy vegre a velemenyem szerint valodi, fontos, a tarsadalom csoportjait melyebben erinto kerdesekrol beszelhessunk es vitatkozhassunk. On, ugy latom, fel a beketol. Miert vajon? Mert szellemi eszkoztarabol hianyoznak a beket szolgalo gondolatok?

Tisztelettel,

Babarczy Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr491911955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása