Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

share

Bookmark and Share

Demokráciánk és pártunk új eredményeiről (2009/2) Hvg.hu

2009.02.13. 18:04 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: kóka szdsz fodor korrupció szdsz önfelszámolása

Azt hittem, Kóka után már nem jöhet rosszabb, de Fodor Gábor eddigi elnöksége alatt az SZDSZ elérte azt a pontot, hogy Gegesy Ferenc – a legsikeresebb SZDSZ-es polgármester – városrészében sem számít már versenytársnak. Nem tudom eldönteni, hogy John Emesét áldozatnak dobták oda a kemény mag még megmaradt erői, vagy John Emese képviselné a Fodor-féle megújulást, és ezért indították – a kudarc mindenesetre elgondolkodtató. Pontosabban az gondolkodtat el, hogy nem is vártam mást, és a reakciókból ítélve nem voltam ezzel egyedül. 

Hogy az ajánlócédulákkal csaltak-e valóban, nem lényegtelen, de alig hiszem, hogy ez döntötte el a ferencvárosi első fordulót. Választásról választásra hangosabbak azok a pletykák, melyek szerint a „nagyok” megpróbálják letarolni a terepet (vagyis minden ajánlószelvényt begyűjteni, hogy a kicsiknek ne maradjon), és ugyanezen pletykák szerint a nagy pártok élnek azzal a fogással, hogy a vontatókötélre vett kicsiknek a tartalékból osztják ki a kellő számú ajánlócédulát. Ha így van, nem meglepő, hogy fel sem merül a választási törvény módosítása a parlamentben: melyik nagy párt akarna lemondani arról a kényelmes helyzetről, hogy látszólag független kis pártokat tartson rövid pórázon? 
 
Az sem meglepő, hogy lelkes önkéntesek helyett fizetett egyetemisták gyűjtik a cédulákat. Lelkes önkénteseket még konszenzusosnak tekinthető és teljesen politikamentes célokhoz is nehéz találni, nemhogy a manapság kifejezetten megbélyegzőnek számítő politikai tevékenységhez – különösen a baloldalon, amely az elmúlt évek amatőrizmusával még a magát baloldaliként definiáló ifjúságot is elidegenítette. Nyugdíjas nénik pedig jutnak az MSZP-nek, jutnak a Fidesznek, de az SZDSZ és az MDF legfeljebb a nagy generáció nosztalgiájára számíthat – a nagy generáció azonban éppen fejest ugrik a politikai elitből az üzleti világba; nem érnek rá szabad idejükben politizálgatni.
 
Ami meglepő, az az SZDSZ önkéntes öngyilkossága, az, hogy lényegében feladta a harcot, vagyis meg sem próbálja már mozgósítani az akárhogy értett liberalizmus lehetséges szimpatizánsait. Például engem. Kóka legyalulta a kulturális bázist a maga arrogáns-bunkó-újgazdag stílusával –  az SZDSZ egyik lehetséges bázisa a közalkalmazott értelmiség volt. Fodor aztán, amikor lehetőséget kapott, legyalulta a vállalkozói bázist, mert képtelen volt eldönteni, a piacpárti retorikát akarja-e folytatni, vagy vissza akar térni az (értelmiségi) értékekhez (vagy mihez is?). Mindkettőnek csak arra tellett, hogy kihátráljon egy pozícióból, de nem sikerült beletalálnia egy másikba. Ha az SZDSZ a következő két év választásain eltűnik, megérdemelten tűnik el. Nincs programja, nincsenek szövetségesei és a rendszerváltás legelszántabb politikai bázisát sikerült lenulláznia. 
 
Bár az alapító kemény mag többnyire sikertörténetként értékeli, hogy egyáltalán kihúzták 2009-ig (hol van még egy demokratikus ellenzékből szerveződött párt a parlamentben? mind kiestek már rég! - mondta büszkén nekem az egyik nagy név). De kedvesem, mondtam volna neki, ha szóhoz jutottam volna, a „demokratikus ellenzék” szóösszetétel maga az akna, amire az SZDSZ is ráfutott! Hol van az a választópolgár, húsz évvel a rendszerváltás után, akit még meghat a demokratikus ellenzék emlegetése? Húsz év nem volt elég hozzá, hogy az emberi jogok absztrakt jogfilozófiai álláspontját olyan politikai programmá fejlesszék, amelynek értelme van egy friss piacgazdaságban. Vajon miért?
 
A nagy generáció tagjai úgy vélik – és persze számtalan kutatással és politikai tapasztalattal alá is tudják ezt támasztani --, hogy ennek a népnek egyszerűen nem kell a liberalizmus. Már ahogy ők értik a liberalizmust. A pálya széléről figyelve persze könnyen beszél az ember, de fel nem foghatom, miért nem jutott eszébe egyetlen valaha liberális értelmiségi politikusunknak sem, hogy a jogállamiságra éppenséggel volna kereslet egy friss piacgazdaságban.  A Kádár-kori hőstettek már nem hatnak meg senkit, sőt, a népesség jelentős részét kifejezetten zavarják. De a tisztességre, a szabálykövetésre, a jogok és törvények komolyan vételére, amelynek nevében a Kádár-kori hőstetteket elkövették, volna ma Magyarországon kereslet. Csak a kínálat tűnt el.
 
Az ajánlószelvényekkel való trükközés ronda dolog, de össze sem mérhető az önkormányzati vagyonnal való trükközéssel, a zsidó negyed és az Andrássy út kiárusításával, a BKV megcsapolásával és más hasonló praktikákkal, amelyekkel SZDSZ-es képviselőket vádolnak vagy vádoltak. A két nagy klientúra-építő párttal szemben az SZDSZ nem tud mást felhozni, mint hogy saját klientúrájuk legalább nem rasszista; sőt, az is lehet, hogy szereti az avantgarde művészetet. A mi korrupciónkat jobb ízlésű, kellemesebb és szellemesebb emberek csinálják, mint bárki más korrupcióját! Ez van a liberális párt zászlajára írva.
 
Ha nem lesz liberális rendpártiság, az MSZP pedig, mint ahogy minden jel erre utal, megreformálhatatlan, akkor lesz majd jobboldali rendpártiság. Nem a Fideszre gondolok, hanem arra, amitől még a Fidesz stratégái is félnek: hogy előbb-utóbb a Jobbik, kihasználva azt az előnyét, hogy még nem terjedt ki rá a politikai elit bűze, a jobbről előz a néplélek finomítatlan kifejezéséért folytatott nemes versenyben. Egyébként, a fenébe is, én is arra szavaznék, akiről elhinném, hogy be tudja és be akarja tartatni a törvényeket.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr451918318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása