Címkék

12 pont (2) 1956 (3) 2002 választás (4) 2006 október (3) 2006 szept 18 (2) 2010 (2) adótudatosság (5) alkotmány (5) államigazgatás (4) anómia (2) antiszemitizmus (4) anti antiszemitizmus (2) bajnai (2) baloldal (5) bizalmi válság (7) bizalomhiány (4) cigánybűnözés (2) cigánykérdés (3) civil helyi problémamegoldás (2) civil konzultáció (2) civil társadalom (2) deliberatív közvéleménykutatás (2) demokratikus ellenzék (2) diákok (2) elitellenesség (5) ep választások (2) értelmiség (4) eu (3) fidesz (14) fidesz centrum felé húzódása (5) fidesz nagygyűlés (3) fodor (3) független újságírói kontroll (2) gyurcsány (15) gyurcsány kormány (7) ígérgetés (2) írószövetség (2) jobbik (5) jobboldal (2) jog előtti egyenlőség (3) jövőkép (4) jó kormányzás (3) jó szabályozás (3) kampányfinanszírozás (3) kapitalizmus (2) kétharmad (2) kétharmados törvények (2) kiábrándulás (11) klientúrák (2) kóka (3) kooperativitás (3) kormányzati felelősség (2) kormányzóképesség (13) kormány lemondása (3) korrupció (8) közbiztonság (3) kulturkampf (2) liberális oldal (2) liberalizmus (2) lmp (3) lobicsoportok (2) magyarország vs usa (2) mdf (2) medgyessy (3) medgyessy kormány (3) média (15) morális normák (9) mszp (14) nemzedéki különbség (2) nemzeti emlékezet (10) nemzeti konszenzus (2) nemzeti örökség (2) nemzeti szimbólumok (2) nemzettudat (7) népi urbánus (2) népszavazás 2008 (3) normakövetés (2) oktatás (2) önkormányzati rendszer (3) orbán (3) országgyűlési választások (2) országgyűlési választások 2010 (8) országgyűlési választás 2006 (2) őszödi beszéd (8) pártrendszer (3) passzivitás (4) pesszimizmus (4) politikai befolyás (2) politikai centrum (2) politikai elit (10) politikai kultúra (10) politikai paranoia (3) politikai pártok (3) politikai pr (10) politikai program (8) politikai programok (2) politikai tér átrendeződése (4) publicisták (4) publicisztika (3) reform (2) reformok (4) rendőri brutalitás (3) rendőri fellépés (3) rendőrség (2) sajtószabadság (3) szabó istván (2) szdsz (10) szdsz önfelszámolása (2) szélsőjobb (4) szimbolikus politizálás (8) szólásszabadság (2) szolidaritás (5) társadalmi hazugságok (3) társadalmi konszenzus (3) társadalmi támogatás (5) tar sándor (2) technokrata kormányzás (2) tiltakozás (3) tiltakozó diákok (3) történelmi emlékezet (9) transzparencia (2) ügyészség (3) ügynökök (5) új korszak (2) új párt (4) választási kampány 2006 (3) választási törvény (2) válság (2) válságkezelés (2) véleményszabadság (2) zsidókérdés (3) Címkefelhő

Friss topikok

A Loppert Dániel-ügy 2002

2002.08.13. 14:53 | babarczyeszter | Szólj hozzá!

Címkék: medgyessy szólásszabadság loppert dániel

 A Loppert Dániel ügy

 
  Loppert Dániel húszéves történelem-filozófia szakos hallgató  Kapolcson árulónak nevezte az arra sétáló   miniszterelnököt. A tapolcai  rendõrkapitány rendzavarás szabálysértés miatt feljelentést  tett a fiatalember ellen, akit elsõfokon a tapolcai városi biróság figyelmeztetésben részesitett és 1050 forint perköltség megfizetésére kötelezett. A biróság épülete elõtt az a Bayer Zsolt, aki nemrég a Hanukka ünnepségek kapcsán emlegetett pofonokat meg nem határozott személyeknek; diktatúráról értekezett és bátran   lehazaárulózta Medgyessy miniszterelnököt. - Ma 1050 forint, holnap   börtön - mondták többen. Hülyeség, mondom én.
 
  Ebben a dolgozatban egyetlen kérdéssel foglalkozom. Mi történt volna ha a szólásszabadság szülõhazájában az Egyesült Államokban  állitották volna biróság elé Loppert Dánielt. Miért releváns ez ?
 
  Azért, mert a magyar Alkotmánybiróság 36/1994-es határozatában  a szólásszabadságnak a határait szinte pontosan ugyanúgy jelölte  ki ahogyan azt a United States Supreme Court tette.
 
  Úgy  gondolom, hogy Loppert Dánielt az Amerikai Egyesült Államok  Legfelsõ Birósága felmentette volna és ezt megpróbálom érvekkel  alátámasztani.
 
  1942-ben a New Hamshire állambeli Rochesterben egy Chaplinsky  nevû férfi a Jehova Tanúi röplapjait osztogatta a város fõutcáján.  Kisebb tömeg verõdött össze. A helyszinre érkezett egy Bowering  nevû seriff, aki felszólitotta Chaplinskyt, hogy  menjen szépen haza. Ekkor Chaplinsky szemét fasisztának nevezte  Boweringet. Chaplinskyt elitélték, az ügy az amerikai Legfelsõ Biróság elé került. A biróság helybenhagyta az itéletet.
 
  Az indoklás szerint az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának  a szólás szabadságáról szóló elsõ kiegészitése nem vonatkoztatható  arra az esetre, ha valaki szándékosan inzultál valakit közterületen.
 
  Ezt nevezik az amerikai jogban a "fighting words" doktrinának.
 
  Magyarul szándékos provokációnak nevezhetünk egy olyan kijelentést  amelynek semmi más célja nincs, mint hogy a velünk  szembenálló személyt annyira felbõszitsük, hogy az vélelmezhetõen fizikai erõszakkal válaszol.
 
  A biróság, tehát jogilag értéktelennek nevezett bizonyos szólásokat  amelyek profán, támadó, esetleg obszcén hangvételén kivül egyéb  tartalma nincs. Tehát a szólásszabadságnak létezik egy ismert  és az amerikai biróságok által is elismert korlátja, amelyik formailag alkalmazható Loppert Dániel esetére.
 
  Fontos, hogy itt nincs szó becsületsértésrõl, rágalmazásról.  Itt lényeges elem az, hogy az inzultált személy közvetlen közelében  hangzik el a provokáció. Önmagában egy közszerepet vállaló személy esetében sokkal súlyosabb sértés sem büntethetõ. Erre kiváló precedens Larry Flynt ügye, akinek ujságja a Hustler magazin, részeg disznónak nevezte Jerry Falwell konzervativ keresztény prédikátort egy paródiában (pontosan nem idézem mit irtak róla,  mert nincs kicsi sárga köröm, benne egy szép nagy 18-as számmal).
 
  1971-ben a Legfelsõ Biróság elé került a Cohen versus California  ügy ahol a vádlott egy "Fuck the Draft" szöveggel ellátott  pólót viselt egy kaliforniai tüntetésen. A "Fuck the Draft"  nem kifejezetten azt jelenti, hogy "drágám kaphatnék még egy szelet a vajas piritóst?". Ennek ellenére a biróság Cohent felmentette. Mivel direkt módon senki ellen nem irányult az a szöveg amit kommunikált, noha, természetesen inzultálhatott vele embereket. Két évvel korábban a Street versus New York ügyben a biróság kijelentette, hogy az amerikai nemzeti lobogó nyilvános elégetése az Elsõ Kiegészités által  védett szimbolikus beszédnek minõsül és nem szándékos provokációnak.
 
 Nem tudom, hogy Loppert Dániel mellett demonstráló FIDESZ-esek Street úr mellett is demonstrálnának-e, akit bizony ugyanazon elvek védenek mint Loppert urat.
 
  1992-ben került az amerikai Legfelsõ Biróság elé az az ügy, ami alapján én most fel fogom menteni Loppert Dánielt.
 
  Egy ifjú minnesotai náci keresztet égetett egy fekete   család kertjében. A helyi törvények szerint elitélték. A biróság 5:4 arányban a konzervativ Scalia biró elõterjesztésére a vádlottat felmentette, és megsemmisitette St.Paul város vonatkozó törvényét. Scalia argumentuma arra hivja fel a figyelmet, hogy egy durva, sértõ, esetleg obszcén hangú szöveg is fejezhet ki valódi politikai véleményt. Bár formailag alig különbözik egy kocsmai provokációtól, valójában politikai véleménynyilvánitás, és akkor, függetlenül attól, hogy mi errõl a társadalom többségének vagy az inzultált egyénnek a véleménye, védendõ. Loppert Dániel  árulónak gondolja Medgyessy Pétert, én nem. Loppert Dániel nem általában, valamiféle ostoba dühtõl vezérelve mondta azt amit, hanem azért mert igy gondolta. Ezt józan ésszel igy vélelmezi az ember, Medgyessy ügynök volt, ez a tény felbõszitette a fiatalembert és ezt a miniszterelnök arcába vágta.
 
  És ezért cselekedete nem rendzavarás, hanem a véleménynyilvánitás egyik szélsõséges formája. Ha azt mondta volna "Medgyessy, te mocskos görény, gyere ki a hóra", akkor az, érvelésem szerint büntethetõ lenne, ez igy nem.
 
  Loppert elõállitása, igazoltatása a Miniszterelnök védelmében,adott esetben igazolható lépés lehet, de talán elég ilyenkor valakit lehurrogni. Szeretném felhivni az olvasók figyelmét,  hogy a fentemlitett esetek egy részében óriási botrány tört ki, a közrend komoly veszélybe került. Ennek ellenére mentették fel a vádlottakat.
 
  Ennek az irásnak semmi más célja sincs, minthogy egy adott kérdésrõl máskép szóljon, mint más irások. Egyáltalán  nem kivánok igazságot tenni. A magyar jogrend  a szólásszabadság hasonló felfogása ellenére nagyon komolyan   különbözik az amerikaitól. Egyszerûen azt akarom leirni, hogy igy is lehet errõl az esetrõl gondolkodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ebabarczy.blog.hu/api/trackback/id/tr361917719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása